Weboldalt készítette: Websafe IT Security Kft. X

Steinbach József: Naponta hálát adtam az Istennek, hogy ilyen gyönyörű helyre járhatok iskolába

Iskolánk hosszú évek óta jelentős szerepet tölt be Balatonfüred és a környék oktatásában. Az egykori diákok az élet szinte minden területén öregbítették a balatonarácsi tanintézmény hírnevét. Egykor a Széchenyi-kastély falai között tanult Steinbach József is, aki jelenleg a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke.

 

– Amikor én oda jártam 1978 és 1982 között, még nem egyházi fenntartásban volt az iskola. Egy világi középiskola volt az előző rendszerben – kezdte emlékei felelevenítését Steinbach József. Mint mondja, nagyon érdekelték a bölcsészeti tárgyak, de édesapja mindig a kétkezi munkára nevelte. – Azt szerette volna, ha van egy tisztességes, becsületes szakmám, így esett a választás az akkor Balatonfüredi Kertészeti Szakközépiskola nevet viselő iskolára.

A szakmai és a szellemi nevelés összhangja

Kiváló tanárok tanították magyarból, történelemből és a reál tárgyakból is, ahogy a szakoktatás is magas színvonalú volt az iskolában. – Meglepetés volt, hogy egy szakközépiskola, amelynek volt egy szakmunkás része, ennyire erős más területeken is. Nagyon sokat épültem az engem érdeklő szellemi tárgyak területén, ugyanakkor egy olyan szakmát adott, amiben később dolgoztam is, és rengeteg motivációt kaptam a későbbi utamra – emelte ki a püspök.

 

Az érettségi után kertészként dolgozott, majd jelentkezett a teológia szakra és más irányt vett az élete. – A mai napig meghatározó és a nyugdíj felé közeledve egyre többször visszaköszön a kertművelés szeretete. Nagyon meghatározó impulzusokat kaptam a középiskolában – mesélte.

A miliő pozitív töltetet ad

Munkájából adódóan rengetegszer jár a 71-es úton, ahonnan jól látni az iskola épületeit, amelyek számos gyönyörű emlék ébresztenek. – Amikor Balatonfüredre, az iskolába kerültem, naponta hálát adtam az Istennek, hogy ilyen gyönyörű helyre járhatok. Arra is emlékszem, hogy Aranyember című művében Jókai Mór a főhős házát a főépületről mintázta, tehát Füred kulturális életében is meghatározó. Magyartanárunk, Barcs Ernőné nagyon komoly hangsúlyt fektetett erre és bejártuk a város kulturális emlékhelyeit – emlékezett vissza az egyházvezető.

– Ebben a miliőben, ahol az iskola ma is van, tanulni és életünk egyik legmeghatározóbb éveit eltölteni ajándék. Ha tehetem, akkor ma is arra kanyarodok az autóval és gyönyörködöm a környezetben. Emlékszem, az iskola kapujában mindig örültem, és azt mondtam magamban, hogy de gyönyörű helyen van ez az iskola és milyen jó, hogy ide járhatok. Remélem ez a jelenleg ott tanulóknak is eszébe jut – mondta Steinbach József.

Fontos a keresztény értékrend

– Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a bencés rend lesz az iskola fenntartója. Így egy újabb bázist kapott a tanintézmény olyan időkben, amikor ez nagyon fontos. A középiskolás korosztályt megszólítani és úgy átadni a szakmai és a középiskolában szükséges tudást, hogy ennek legyen egy keresztény értékrendszerbe és kultúrába integrált kerete, az nem könnyű feladat. A bencés rend tanító rend, így a lehető legjobb kezekben vannak a diákok. Az erős reál- és bölcsészvonal mellett a szakmai képzés mellé a keresztény értékrend plántálása komoly bázist ad a fiataloknak. Ezért tudom jó szívvel ajánlani és büszke vagyok rá magam is, hogy ide járhattam- hangsúlyozta a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.