Weboldalt készítette: Websafe IT Security Kft. X

2. állomás: Hamvas fa

GPS: 46.99704, 17.8795

Az emlékhely létrehozása Sava Babic Balatonfüred diszpolgárának kezdeményezésére jött létre, aki Hamvas minden művének fordítója volt. Az emléktáblát és emlékpadot a Hamvas Béla Asztaltársaság létesítette 2012-ben. Az Asztaltársaság alapítója és elnöke a nemrég elhunyt költő és politikus Szőcs Géza volt, aki elindította Balatonfüreden a Hamvas Napokat is. Ennek keretében a Tagore-sétányon, az ott elültetett emlékfánál minden évben egy idegen nyelven hangzik el Hamvas Béla „A Fák” című írása. Szőcs Géza utoljára 2020-ban így méltatta röviden Hamvas Bélát:
„Hamvast én hármas minőségében tudnám meghatározni, mint etalont:

  • mint író: a magyar irodalom legszebb esszéit ő írta.
  • A másik a gondolkodó-filozófus, aki szerint a tudomány nem vezet közelebb a Világ megismeréséhez, de a megértéséhez semmiképpen. Ez így igaz: ahogy növekszik az ismert dolgok gömbje, úgy növekszik a határfelületen az ismeretlen dolgok felülete.
  • A harmadik morális-erkölcsi lénye: azok közé tartozott, akik egyáltalában nem voltak hajlandók kompromisszumot kötni a Hatalommal. ….. [Ő] inkább élete végéig vállalta az elszigeteltséget és a hallgatást”.

Szamódi Zsolt fotóművész, aki 2012 óta fotózza ezt a fát (a Vaszary Galériában láthatók fotói) így fogalmazta meg Hamvas Béla heroikus fájának a „Ma emberéhez” szóló üzenetét:
„A fa már a 60-as években heroikus hős: a fölötte levő fák kidőltek és mellette zuhantak le és nem döntötték ki. A fák élete olyan, mint az embereké, csak hosszabb. A sziklában nő föl, és ez jó is neki már, mert csinált magának helyet. Ezt a fát nem tudja a szélvihar kimozdítani. Eltörni eltöri majd egyszer, de a gyökerei minden résbe benőnek”.

Következő állomás: 3. állomás: Vadaspark

További kapcsolódó linkek: