Weboldalt készítette: Websafe IT Security Kft. X

Szakmaszám: 4 1013 2304  –  ÁLLAMI ÖSZTÖNDÍJJAL

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettségben megszerzésével zárul. 

A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizetést.

Az elmúlt évek szakközépiskolája, amelyben a 3 éves szakmai képzés szakmai vizsgával zárul. Először ágazatot és szakképesítést választanak a tanulók. A 9. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek. Az ágazati alapvizsga teljesítése után módosítható a szakmaválasztás, vagy a tanuló az ágazaton belüli technikumi képzésekre átjelentkezhet. A képzésben résztvevő tanulók a 9. évfolyamtól ösztöndíjat kapnak. A 10. és 11. évfolyamon a képzés duális keretek között zajlik, az elmélet az iskolában, a gyakorlat pedig a vállalatoknál, vállalkozóknál, szakképzési munkaszerződéssel.

A 2021 szeptember 1. után beiratkozott tanulók ösztöndíjának alapja a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér egy havi összege. 

Szakképző iskolában 2021-ben a 10%, 16.740.- forint/hó a juttatás.

A szakképző iskolai  képzés ösztöndíja szeptember 1.-től jár. A tanév 1. ösztöndíját október 15. és 28.-a között kapják meg a szeptemberi ösztöndíjjal együtt.

Amennyiben a tanuló hiányzása eléri a 6 igazoltalan órát, abban a tanévben a tanulónak nem jár több ösztöndíj.

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőképesség, együttműködő képesség.

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
  • felszolgál; a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése soránkommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
  • kiálljítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akaiket érdekel a vendéglátás területe, szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzettszakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

Iskolarendszerű szakképzésbe csak olyan tanulót vehet fel a középiskola, aki az adott szakképesítésre a szakmai és vizsgakövetelményekben előírt egészségügyi alkalmassági, továbbá a pályaalkalmassági követelményeknek megfelel.

Egészségügyi alkalmasság

Orvosi szakvéleményre alapozott megállapítás arról, hogy a képzésbe bekapcsolódni szándékozó tanuló testi adottságai, egészségi és pszichikai állapota alapján képes önmaga és mások veszélyeztetése nélkül a választott szakma szerinti tevékenység, foglalkozás gyakorlására és a szakmai vizsgára való felkészülésre, valamint a vizsga sikeres teljesítésére. Az egészségügyi alkalmasság elbírálásához kérjük az – esetleges betegséghez kapcsolódó – orvosi leletek bemutatását.

Pályaalkalmassági követelmény

A szakképzésbe történő bekapcsolódás – szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott – azon feltétele, amely alapján megállapítható, hogy a szakképzésben részt venni szándékozó személy képességei, készségei alapján sikeresen fel tud készülni a választott szakképesítés komplex szakmai vizsgájára és a választott tevékenység, foglalkozás ellátására.

Az egészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálatok a középiskolában, az iskola által megadott időpontban kerülnek lebonyolításra.