Weboldalt készítette: Websafe IT Security Kft. X

Molnár Róbert

1985-ben végeztem a tanulmányaimmal a József Attila Tudományegyetemen, Szegeden; matematika, fizika, informatika szakos tanári diplomát szerezve. Az év szeptemberétől a Lóczy Lajos Gimnáziumban tanítottam. 1988-ban fél évet Lipcsében éltem, majd lakóházak kivitelezésével foglalkoztam 4 éven keresztül. Ez idő alatt tanultam meg több építőipari szakmát: a kőműves, ácsipari, vasbetonszerelői, hidegmeleg-burkolói, víz- és központifűtés-szerelési szakmákat. Ezen tudásomat mindmáig kamatoztatni tudom, különös tekintettel napjaink tragédiájára, miszerint megbízható mesterembert már nagyon nehéz találni.

1991 óta jelenlegi iskolámban tanítok. Az évek nagy részében matematikát oktattam, de egy-egy évben fizikát is, ahogyan újólag a gimnáziumi osztályokban is. Valójában nem szerettem a matematikát, és az érettségi után csak azért választottam a fizika mellé, mert az tűnt a legalkalmasabb tantárgypárosításnak. (Ezekben az években csak két szak bevállalásával lehetett a tanári pályára jelentkezni.) Aztán idővel megszoktam, mint teve a púpját, és e tárgy tanítása vált az életem jelentős részévé. Az előző gondolatokból talán kitűnt, hogy a fizika volt a kedvencem, és jelenleg is az maradt. A MIÉRT-ekre történő válaszkeresés, az ősi titok utáni kutatás, hogy: Miként vagyunk itt, a Földön?, és főleg: Miért vagyunk itt, mi, emberek?

A természettudományok adnak bizonyos válaszokat ezekre az alapkérdésekre, de ahogyan egyre jobban megismerjük az anyag viselkedését, sokkal több kérdés merül fel, mint amennyi megválaszolásra kerül. És kikerülhetetlenül beleütközünk előbb-utóbb a végső kérdésbe, jelesül:

Van-e transzcendens? Létezik-e Isten?

Én azt gondolom, hogy minden ember számára ez a legfontosabb kérdés, amit élete során meg kell válaszolnia önmagának. A saját válaszomat, és a MIÉRT-ekre történő rálátásokat szívesen megosztom mindazokkal, akik őszinte és előítéletmentes érdeklődéssel hajlandók meghallgatni a gondolataimat arról a világegyetemről, amelyben a fizikai és a metafizikai világ harmóniában egyesülve tündöklik előttünk…

Nagyon szeretek főzni, sőt állítólag még tudok is. Szabadidőmben, ha tehetem, az erdőket járom, és ha van elég eső, imádok gombászni. Szeretem a természetfilmeket, mert azokban ugyanazt látom, találom, mint amit a túrázásaim során hálával telt szívvel átélhetek és megtapasztalhatok:

A bennünket körülvevő, csodákkal teli világot.