Weboldalt készítette: Websafe IT Security Kft. X

Szakmaszám: 4 1013 2301  –  ÁLLAMI ÖSZTÖNDÍJJAL

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire. Tancukrászdánkban minden feltétel biztosított. Speciális ismeretek: szakmai idegen nyelv.

Az elmúlt évek szakközépiskolája, amelyben a 3 éves szakmai képzés szakmai vizsgával zárul. Először ágazatot és szakképesítést választanak a tanulók. A 9. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek. Az ágazati alapvizsga teljesítése után módosítható a szakmaválasztás, vagy a tanuló az ágazaton belüli technikumi képzésekre átjelentkezhet. A képzésben résztvevő tanulók a 9. évfolyamtól ösztöndíjat kapnak. A 10. és 11. évfolyamon a képzés duális keretek között zajlik, az elmélet az iskolában, a gyakorlat pedig a vállalatoknál, vállalkozóknál, szakképzési munkaszerződéssel.

A 2021 szeptember 1. után beiratkozott tanulók ösztöndíjának alapja a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér egy havi összege. 

Szakképző iskolában 2021-ben a 10%, 16.740.- forint/hó a juttatás.

A szakképző iskolai  képzés ösztöndíja szeptember 1.-től jár. A tanév 1. ösztöndíját október 15.-én kapják meg a szeptemberi ösztöndíjjal együtt.

Amennyiben a tanuló hiányzása eléri a 6 igazoltalan órát, abban a tanévben a tanulónak nem jár több ösztöndíj.

Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

  • felveszi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;
  • elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
  • munkáját kézzel és gépekkel végzi, pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
  • sütési és főzési műveleteket végez;
  • kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
  • az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Iskolarendszerű szakképzésbe csak olyan tanulót vehet fel a középiskola, aki az adott szakképesítésre a szakmai és vizsgakövetelményekben előírt egészségügyi alkalmassági, továbbá a pályaalkalmassági követelményeknek megfelel.

Egészségügyi alkalmasság

Orvosi szakvéleményre alapozott megállapítás arról, hogy a képzésbe bekapcsolódni szándékozó tanuló testi adottságai, egészségi és pszichikai állapota alapján képes önmaga és mások veszélyeztetése nélkül a választott szakma szerinti tevékenység, foglalkozás gyakorlására és a szakmai vizsgára való felkészülésre, valamint a vizsga sikeres teljesítésére. Az egészségügyi alkalmasság elbírálásához kérjük az – esetleges betegséghez kapcsolódó – orvosi leletek bemutatását.

Pályaalkalmassági követelmény

A szakképzésbe történő bekapcsolódás – szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott – azon feltétele, amely alapján megállapítható, hogy a szakképzésben részt venni szándékozó személy képességei, készségei alapján sikeresen fel tud készülni a választott szakképesítés komplex szakmai vizsgájára és a választott tevékenység, foglalkozás ellátására.

Az egészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálatok a középiskolában, az iskola által megadott időpontban kerülnek lebonyolításra.